2013. június 1., szombat

Csokis-meggyes-marcipános torta

Kicsit feketeerdő, kicsit ganache torta, de le kell szögeznem, hogy nagyon tuti mix lett.

Hozzávalók a tortalaphoz /27 cm-es tortaforma/

338 g mandula ledarálva
1,5 tk szódabikarbóna
4 dkg kakaópor
4 tojás, de ha kicsi, akkor 5
13,5 dkg xilit vagy 7 ek édesítőpor(Süssina vagy Pötyi)
1,5 tk vanília aroma

Marcipánhoz

13,5 dkg mandula ledarálva
7 ek édesítőpor
4 ek víz
1ek mandula aroma

Csokikrémhez/ganache/

27 dkg cocomas kókuszkrém
20 dkg maltitollal készült étcsoki(vagy xilites)
3 ek édesítő por
1 ek vanília aroma

450 g fagyasztott magozott megy(vagy szezonban friss magozott meggy). Ha fagyasztott meggyet használunk, vegyük ki időben, hogy kiolvadjon, mire a tortába tesszük.

Díszítő tejszínhabhoz:
2 dl cocomas kókuszkrém
2 cs cukormentes habfixáló
1 ek édesítő por


Elkészítése

A tortalap elkészítése előtt gyújtsuk be a sütőt, melegítsük elő. Keverjük a mandulához a szódabikarbónát, a kakaóport, majd a tojásokat, az édesítőt és a vanília aromát. Fakanállal keverjük össze. A tortaformát vagy sütőpapírral vagy szilikonnal béleljük ki.  Amennyiben tepsibe való szilikont teszünk a tortaformába, olyan alakú lesz a torta, mint az enyém (nekem virágsziromra hasonlít). Halmozzuk a masszát a forma közepébe, majd vizes kézzel lapogassuk el egyenletesen a forma aljában. Kb 20 percig süssük közepes lángon, illetve tűpróbáig. Ha megsült, tegyük rácsra, hagyjuk kihűlni.

Készítsük el a marcipánt. Ledaráljuk a mandulát. Teszünk hozzá xilitet vagy édesítőt a megadott mennyiségben, majd 4 ek vizet és 1 ek mandula aromát. Kézzel dolgozzuk össze.

Készítsük el a ganache-t. daraboljuk össze a 200 g étcsokit. A 2 dl kókusztejet forraljuk fel, majd a tűzről levéve tegyük bele a csokit és az édesítőt (vagy xilitet). Keverjük el, amíg a csoki el nem olvad és krémes nm lesz. Nem baj, ha marad benne csokidarab, a tortaevéskor még kulinárisabb ízt ad a ropogós csokoládé. Végül keverjük bele az 1 ek vanília aromát is.

A kihűlt tortalapot vágjuk ketté. A torta alsó lapjának közepébe helyezzük el a tenyerünkben ökissé összelapított marcipánt, majd vizes kézzel simítsuk, lapogassuk szét a lapon. A marcipánra kenjünk vastagabb rétegben csokikrémet(ganache) úgy, hogy maradjon a torta bevonására is és még egy vékonyka réteg kb 2 ek a meggyre. A csokikrém tetejére tegyük a meggyet sűrűn, lapogassuk bele a krémbe, majd jöhet a meggy tetejére a kb 2 ek csokikrém vékony rétegben. Tegyük rá a tortalap másik felét és kenjük be az egész tortát a maradék csokival. Nyugondtan használjuk a kezünket, kenjük szét a csokit.

A torta tetejére elkészítjük a tejszínhabot. A kókusztejhez adjuk hozzá a habfixálót és az édesítő port, majd verjük kemény habbá. A habot tegyük egy zacskó sarkába, vágjunk rajta pici lyukat és nyomjuk ki a levegőt. Kezdhetjük a díszítést.Én két sorban és két rétegben vittem fel a habot, hogy a csokit meglágyítsa. Végül tetszés szerint helyezzünk el meggyet a tetején.

Tegyük hűtőbe 3-4 órára, majd jó étvágyat hozzá!












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése