Azért neveztem el ezt a tortát csokikrémes tortának, mert igazi csokitortát már csináltam, amikor a tortalap és a krém is csokis. Ez a torta szintén egy könnyed torta, könnyed krémmel, mégis laktató. Alacsony szénhidrát és magas zsír tartalmú desszert. A zsír a mandulából származik, egyéb hozzáadott zsírt nem tartalmaz.
Hosszú lett a leírás, viszont annál könnyebb elkészíteni.
Hozzávalók
a krémhez:
300 g hántolt, szeletelt mandula
1 liter víz
1,5 ek olívaolaj vagy kókuszzsír
1 csipet só
100 g kakaópor
18 ek édesítő por(pötyi vagy süssina)---Intersparban,
Sparban,Tesco-ban lehet kapni
vanília aroma 2 kupak
rum aroma 3 kupak
2 csomag lapzselatin
A tortalaphoz:
10 tojás
200 g hántolt, szeletelt mandula
1 tk szódabikarbóna
10 ek édesítő por
Tetejét díszítő tejszínhab:
1 dl kókusztej
1/2 csomag cukormentes habfixáló
por
1/2 ek édesítő por vagy xilit(porrá darálva)
Elkészítése:
Készítés előtti este beáztatjuk a krémhez
a mandulát 1 liter vízbe. Másnap turmixgépben összeturmixoljuk. Addig turmixoljuk,
amíg krémes homogén nem lesz.Turmixolás közben tegyünk még hozzá 0,5 l vizet. Majd tegyük hozzá a csipet sót és az olíva
olajat vagy kókuszzsírt és turmixoljuk még fél percig. Öntsük a mandulatejszínt egy lábasba
és kis lángon forralásig főzzük néha megkavarva, mert könnyen lesülhet.
Áztassuk be a lapzselatint annyi hideg vízbe, hogy bőven ellepje. A krémhez
tegyük hozzá apránként a kakaóport, az édesítőt, majd amikor felforrt,
zárjuk el, tegyük hozzá az aromákat is, illetve a megpuhult lapzselatint
keverjük bele. Tegyük félre hűlni. Ha kihűlt annyira, hogy hűtőbe tehetjük,
tegyük be.
Még mielőtt a krémet elkezdjük turmixolni,
gyújtsuk be a sütőt, hogy kellően előmelegedjen a sütéshez.Darájuk le
kávédarálón vagy konyhai darálón a mandulát szinte lisztté.
A tojások fehérjét válasszuk szét a
sárgájától. A fehérjét verjük habverővel kemény habbá, majd tegyük hozzá
a 10 ek édesítőt, Óvatosan keverjük össze. Tegyük bele a tojások sárgáját,
ismét forgassuk össze vigyázva, hogy a fehérje ne törjön meg. Végül 10
ek darált mandulát és az 1 ek szódabikarbónát is keverjük bele. Homogén
legyen a massza.
27 cm-es tortaforma alját kenjük meg
olívaolajjal vagy kókuszzsírral, béleljük ki csak az alját sütőpapírral
és öntsük bele a masszát. 5 percig nagy lángon nyitott sütőajtónál süssük,
majd vegyük le közepes fokozatra a sütőt és még kb. 20 percig süssük,
de tűpróbával ellenőrizzük 20 perc után. Ha a hústű tiszta maradt, kész
a piskóta.
Amikor elkészült, egy vékony, hosszú
pengéjű késsel válasszuk el a torta oldalát a formától, csatoljuk ki a
formát és vegyük le a forma oldalát. Egy rácsra fejjel lefelé borítsuk
le a lapot és vegyük le a tortaforma alját, óvatosan húzzuk le a sütőpapírt(legjobb
sütőpapír a szilikonos!). Hagyjuk kihűlni a lapot.
Közben a hűtőben néha kavarjuk meg
a krémet, hogy krémes állagú maradjon és tegyük át a mélyhűtőbe 15-20
percre.
Kb. mire a krém kész, a lap is kihűl.
A lapot egy hosszú pengéjű éles késsel (vagy tortavágó késsel) vágjuk
3 lappá. Töltsük meg (pakoljuk a krémet a torta közepére és onnan néhány
körkörös simítással terítsük el a lapon kb. 0,5 cm vastagságban és hagyjunk
annyit, hogy az oldalát is be tudjuk kenni. Tortakenő spatulával vagy
késsel vigyük fel a maradék krémet a torta oldalára.
Tetejére a tejszínhabhoz a kókusztejet
keverjük össze kézi habverő segítségével a habfixáló porral és az édesítővel,
töltsük egy zacskó sarkába és a zacskó sarkára nagyon pici lyukat vágjunk.
Nyumjuk ki a levegőt, majd tetszés szerint díszíthetjük a habbal a torta
tetejét.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése