2013. május 26., vasárnap

Paleo bounty torta

A torta megálmodásakor még nem volt neve, viszont amikor bekaptam az első falatot és eszembe jutott a bounty csoki, egyértelmű volt, hogy bounty tortának nevezem el.
Nagyon könnyed, lágy süti, alig lehet abbahagyni az evést.

Hozzávalók

krémhez
100 g mandula(héjtalanított)
100 g kókuszreszelék
vanília aroma
13 ek édesítő
2 csomag lapzselatin
víz
2 ek kókuszzsír
2 csipet só

piskótához
3 ek kakaópor
50 g mandula (3 ek darált mandula)
6 tojás
1/2 tk szódabikarbóna
6 ek édesítő


Tetejére
1 ek kókuszzsír
40g xilites étcsoki


Elkészítése

Előző este beáztatjuk a 100 g mandulát 2,5 dl vízbe, illetve a kókuszreszeléket 7,5 dl vízbe. Másnap mindkettőt leturmixoljuk külön-külön, mindkettőhöz teszünk egy-egy csipet sót és 1-1- ek kókuszzsírt a turmixolás végén.A kókuszreszelékes turmixhoz tegyünk a turmixolás megkezdése előtt még 1 dl vizet.
A turmixokat külön lábasba tegyük, mert külön készítjük el a két krémet, majd a végén összekeverjük.
Miután beleöntöttük a turmixot a lábasba, feltesszük lassú tűzön főni amíg fel nem forr. Közben teszünk hozzá édesítőt és vanília aromát. Én a mandulakrémhez 5 ek, a kókuszkrémhez 8 ek édesítőt tettem.
Amíg a krémünk készül, a lapzselatint beáztatjuk hideg vízbe(csak annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje)
Egyik csomag az egyik krémbe, a másik a másikba megy. Amikor felforrtak a krémet, elzárjuk a gázt és belekeverjük a zselatint. Néha keverjük meg miközben hűtjük, hogy homogén maradjon a krém. A gyorsabb dermedés érdekében én először a hűtőbe, majd a fagyasztóba teszem be a krémet.

Előmelegítjük a sütőt a piskótához. 6 tojás fehérjét kemény habbá verünk, belekeverjük a 6 ek édesítőt, majd a 6 tojás sárgáját, végül 3 ek darált mandulát, a 1/2 tk szódabikarbónával és a 3 ek kakaóport.
A tepsi alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a masszát és betesszük sülni. 5 percig nagy lángon nyitott sütőajtóval sütjük, majd 5-7 percig zárt ajtónál közepes lángon. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

A megsült piskótáról húzzuk le a sütőpapírt, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk ketté a piskótát. Ha a krém kellően megdermedt, tegyünk belőle a piskóta egyik felére. Tegyük rá a másik lapot, ezt is kenjük meg legalább olyan vastagon, mint az előző piskótát, de hagyjunk a torta oldalára is. Kenjük körbe a krémmel.
Tegyük be egy kicsit a hűtőbe, majd készítsük el a csokit a tetejére.

1 ek kókuszzsírt és a 40 g étcsokit összetördelve tegyük micróba 3-4 percre, amíg elkezd olvadni, majd vegyük ki és kevergessük, hogy a forró zsírt és csoki teljesen homogén legyen. Amikor elkészült a csokiöntet, vegyük a sütit a hűtőből és egy kiskanállal locsolgassuk meg a torta tetejét. Tegyük vissza a hűtőbe néhány órára és már fogyaszthatjuk is.

Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése