2013. április 14., vasárnap

Sacher keksz

A Sacher keksszel Szegeden egy sarki pékségben találkoztam először, ahová a havi értekezletek során kávézni tértünk be. 
Annyira isteni ez a keksz, hogy arra gondoltam, a paleo diétát folytatóknak sem kellene lemondaniuk a csodálatos édességekről, így kikísérleteztem egy receptet. Tulajdonképp nagyon nem kellett gondolkodnom, mert tudtam a tapasztalataim alapján, hogy egy omlós keksz titka a hozzávalók megfelelő sorrendben történő adagolása.

Lássuk a receptet:

Hozzávalók
250 g mandula
1 db tojás
100g xilit vagy 5 evőkanál Süssina por édesítő
250g kókuszzsír
50 g kakaópor
csipetnyi só

Sütésálló diabetikus lekvár vagy házilag édesítővel készített lekvár

Étcsoki édesítővel(a keksz tetejére)

Elkészítés

1.A mandulát ledaráljuk.
2. A kókuszzsírt az édesítővel vagy a porrá darált xilittel kikeverjük habosra.
3. Hozzáadjuk a tojást, összekeverjük. 
4. Beletesszük a kakaóport és sót, összekeverjük.
5.A mandulát is a masszához adjuk és jól elkeverjük.
Az egész masszát golyó formára alakítjuk és fóliába téve 1 órára betesszük a hűtőbe. Egy óra múlva egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. 
A tésztából kicsi golyókat formálunk kézzel (kb. 2,5 cm átmérőjű) és egy fakanál végével lyukat nyomunk a közepébe. A golyókat egymástól távolra helyezzük el, mert sütés közben lelaposodik a tészta és összesülhetnek a kekszek.
Miután bepakoltuk a golyókat a tepsibe(nekem 26 db lett), a lyukakba egy kis kanállal lekvárt töltünk.

Előmelegített sütőben kb. 170 fokon 7 percig sütjük. Miután megsült, hagyjuk egy kicsit a tepsiben hűlni, majd óvatosan, egy lapos fakanállal szedjük rácsra a kekszeket. Hagyjuk teljesen kihűlni. 

Készítsük el a csokit a tetejére. 5 dkg kókuszzsírt megolvasztunk 40 g csokival. Kanál segítségével a kekszek tetejét bekenjük csokival.

Hűtőbe téve megvárjuk, amíg a csoki megszilárdul és már fogyaszthatjuk is.

Tipp

A kekszeket dobozban tároljuk a hűtőben, így sokáig eláll.

Tipp 2: Melegben a kókuszzsír nagyon híg, tegyük hűtőbe néhány percre a 250 g zsírt még a munkálatok megkezdése előtt, amíg félkemény lesz, különben szétfolyik az egész massza.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése